Stenklubbens historie

Den fynske Stenklub, som er danmarks ældste, blev stiftet i 1968 af en gruppe personer med fælles interesse for sten og mineraler og er stadig en aktiv og levende klub med ca. 80 medlemmer. “Foreningens formål er at fremme kendskabet og interessen for mineraler, sten og fossiler”. Interessen for Jordens geologi dækker alle aspekter: fra pladetektonik, vulkanisme, mineraler og krystaller, strandsten, ledeblokke fra hele Skandinavien, sand og fossiler til stenslibning og sølvarbejde.

Klubben har lokaler i Hus 88 på Blangstedgårds Allé 93 i Odense. Her afholdes klubmøder med alment geologisk indhold med foredragsholdere fra hele landet, ligesom sten- og sølvværkstederne findes her. I samarbejde med Folkeuniversitetet holdes også weekendkurser om forskellige geologiske emner, enten på Syddansk Universitet eller i Davinde Stenmuseum.

Stenklubben udgiver klubbladet “Skærven”, som udkommer 5 gange om året.

Klubben arrangerer ture til grusgrave og strand og udstiller sten og fossiler på f.eks. skoler og biblioteker.
En gruppe medlemmer sliber egne sten eller halvædelsten, hvoraf nogle indfattes i sølv.

I år 2000 blev Davinde Stenmuseum indviet. Entusiastiske klubmedlemmer opbyggede museet, som stadig drives af klubben udelukkende på frivillig basis og uden entreindtægter. I museet ses en stor samling gletsjertransporterede ledeblokke, en samling på ca. 1000 fossilførende blokke fra Tarup-Davinde grusgrave, en sandsamling, forstenet træ, slebne sten og mineraler.
“Strandstensgruppen” holder sine møder i Davinde Stenmuseum.

I 2014 åbnede en permanent plancheudstilling om grusgravene i Tarup-Davinde, “Tarup-Davinde grusgrave – et landskab i forvandling” med supplerende slideshows om gravning og natur.
Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem medlemmer af Den fynske Stenklub og medarbejdere ved Naturskolen Åløkkestedet. Der er udgivet et uddybende hæfte i tilknytning til udstillingen.

Museet nyder almindelig anerkendelse blandt faggeologer og blev for nogle år siden inviteret til at udstille på Geologisk Museum i København.